Energetikai tanúsítvány ára is lehet a szuvenír a nyaralásról

Ha nyaralni megy az ember, akkor nem feltétlenül az energetikai tanúsítvány ára az első, ami eszébe jut róla, furcsa módon valahogy mégis egy tető alá került nálam a kettő. Igazából a nyaralást nem befolyásolta markánsan az, hogy éppen terveztük eladni a lakásunkat, ettől függetlenül ilyenkor sok probléma van, amiken végig kell érni ahhoz, hogy érdemben el lehessen kezdeni hirdetni.

Mennyivel jobban néz ki egy ingatlanhirdetésben, ha már rögtön meg lehet nézni az energiabesorolását is a lakásnak, nem igaz? Plusz ha mellé odaírod, hogy friss tanúsítvánnyal rendelkezik, akkor a következő módosításig nem is igen kell vele törődni. Korábban még sosem volt dolgom ilyesmivel, így akár azt is mondhatnám, hogy a sötétben tapogatóztam. Fogalmam se volt, mennyibe kerülhet, sem arról, hogy hol tudnám igényelni, megrendelni.

A nyaralás viszont már azelőtt el lett rendezve, hogy felmerült volna a költözés, tehát előbbre való volt a ranglistán is. A Balatonhoz mentünk, egy nagyon aranyos kis panzióba, ami nem is volt olyan drága ahhoz képest, hogy szezon eleje volt. De a vendéglátónk is végtelenül kedves embernek bizonyult, a szállás is jó volt, az időre se lehet panasz, rengeteget tudtunk strandolni. Egy hét nagyon gyorsan elmegy, ha jól szórakozik az ember, nem igaz?

Utolsó este aztán szemet szúrt valami, ami egészen addig fel se tűnt. A panzió energetikai tanúsítványa ott lógott a falon a portásfülkében, gondolom arra az esetre, ha valami ellenőrzés jön, és kérik, akkor csak oda kelljen adni. Megkérdeztem a portást, hogy kivel csináltatták és mennyiért, mert nagyon érdekel az energetikai tanúsítvány ára. Mondta, hogy nem tudja, mert nem ő csináltatta, beszéljek a tulajdonossal, ha ennyire érdekel. Mondta, hogy másnap délelőtt keressem, akkor biztosan itt lesz. Megköszöntem a segítségét, és emlékeztettem magam, hogy mindenképpen keressem meg az embert.

Másnap, ahogy a portás is megmondta, a tulaj szépen bejött, körbenézett, köszöntötte a vendégeket és kicsit beszélgetett velük. Mikor hozzám is elért, é megragadtam az alkalmat és kifaggattam, hogy kivel és mennyiért csináltatta a tanúsítványt. Nagyon rendes fickó volt, készségesen elővette a telefonját, és kikereste nekem azt az oldalt, ahonnan kijött a szakértő és felmérte a helyzetet. Mivel egy panzióról van szó, így az én ingerküszöbömet jóval meghaladó összeget mondott, hogy mennyit fizetett érte, de biztosra vettem, hogy egy lakás nem fog ennyibe kerülni. Kikerestem én is az oldalt, és eltettem kedvencek közé, hogy biztosan meglegyen. Megköszöntem a segítséget, és hagytam, hadd menjen.

Miután hazatértünk, szépen alaposan és behatóan elkezdtem tanulmányozni a weboldalt, amit a figyelmembe ajánlott a tulaj, és azt kell, hogy mondjam: igazán korrekt árszabással dolgoznak! És nem elég, hogy Budapesten, ahol lakom, még olcsóbb is, hanem 24 órán belül elkészítik, felár nélkül. Azonnal meg is rendeltem magunkhoz, mert jobb ezen minél előbb túl leni, a végén még ez is egy marad a sok elvégzetlen teendő közül. És egy ilyen tanúsítvány 10 évig érvényes, annyi idő alatt pedig már csak sikerül túladni a kéglin.

Ahogyan az oldalon ígérték, nemsokára meg is kerestek a cégtől, és megbeszélhettem, hogy mikor jöjjön az emberük felmérni. Eljött a napja, és atomóra pontosan megvolt minden, gyorsan és hatékonyan. Az energetikai tanúsítvány ára annyi lett, mint amennyit a táblázatban írtak, és nem sokkal később meg is érkezett futárral a papír, úgyhogy egyetlen panaszszavam sem lehet. Másnak is csak ajánlani tudom, aki ilyesmi előtt áll, ilyen jó szolgáltatást nem fog találni.