Ne hanyagoljuk el a szánkat, mert nagy baj lehet belőle!

Nagyon vártam idén a nyaralást, de sajnos nem fog bevonulni életem legjobb heteinek kiskönyvébe, maximum csak pejoratív értelemben.

Életem legrosszabb hete volt, ezt bátran ki merem jelenteni, pedig a legjobbnak kellett volna lennie, de nem így lett.

Pedig sokat költöttünk rá, és nagyon vártuk, hogy végre eltölthessük a jól megérdemelt pihenésünket, de valami közbeszólt, és ez a fogaim egészsége.

Igazából teljes mértékben az én hibám, hiszen már rég óta tudtam, hogy valami baj van a fogaimmal, fájt is és feszült egy kicsit, de nem foglalkoztam vele, és még az sem igazán motivált, hogy egyre sűrűbben vérzett.

Aztán a nyaraláson beütött a krach, és olyan szinten kezdett fájni, hogy se beszélni, se enni, se gondolkodni nem tudtam. A fogfájás nagyon alattomos dolog, és sok esetben semmilyen gyógyszer sem praktika nem segít az elmulasztásában

Így jártam én is most, megőrültem a fájdalomtól, sikítani tudtam volna, és semmitől nem múlt az érzés, azt hittem, megbolondulok. Nem tudtam élvezni semmit, amit egész évben vártam, ráadásul a környezetem pihenését is teljesen ellehetetlenítettem azzal, hogy egész nap jajjgattam és panaszkodtam.

Nagyon szidtam magam, hogy nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel eléggé, de akkor más mindegy volt, ki kellett bírnom, még akkor is, ha az őrületbe kergetett a dolog. ha korábban elmentem volna egy kontrollra, akkor megelőzhető lett volna az egész procedúra, de én halogattam, nem foglalkoztam vele, és ennek eredménye képpen meg is kaptam az ennek megfelelő büntetésemet.

Persze, mikor hazajöttünk, az első utam a fogorvoshoz vezetett. Még az volt a szerencsém, hogy egy nagyon szuper orvost találtam, így összesen csak egy fogam helyett kellett fogászati implantátum , a többi fogamat meg tudta menteni.

Pedig nem sok híja volt, hogy 4-5 fogamat kihúzza, mert annyira rossz állapotban voltak már, úgy elterjedt a számban a gyulladás, hogy az nem mondható szokásos esetnek.

Azóta részt vettem egy száj higiéniai tanácsadáson, amit elképesztően fontosnak tartok, pedig eddig nem is tudtam, hogy van ilyen, és nagyon odafigyelek a fogaim tisztaságára.

Már nem kérdés számomra, hogy ez miért fontos, és szerintem senkinek sem, aki valaha megtapasztalta, mennyire tudnak fájni a fogak.

Nem éri meg megkockáztatni, hogy az ember elhanyagolja ezt a területet, mert a végén minden szempontból csak veszíthet. Veszít pénzt, időt, energiát… és még sorolhatnám, mi mindent.

Fejembe vettem, hogy terjeszteni fogom az igét ezzel kapcsolatban, és mindenkinek, akit csak eléret, fel fogom hívni a figyelmét arra, hogy mennyire fontos, hogy figyeljünk a fogainkra.

Ezt a történetet is csak azért meséltem el, mert a jó szándék vezérelt, és ha csak egy valakit meg tudok kímélni attól, hogy valaha is úgy fájjon a foga, mint ahogy az enyém fájt a nyaraláson, már megérte, hogy szenteltem erre időt és figyelmet.

Aki pedig fél a fogorvostól, higgye el nekem, hogy ez a csapat, akiknél én voltam, rácáfol az összes, fogorvosokkal kapcsolatos előítéletre és prekoncepcióra.

Nekem nagyon nagy bajok voltak a fogaimmal, de még így sem voltak sem a vizsgálatok, sem a kezelés során fájdalmaim, maximum minimális kellemetlenségek.

Szóval bátran merem ajánlani őket mindenkinek, aki úgy érzi, megérett arra, hogy fontos legyen neki a szája egészsége és a fogai épsége.