Nyaralás horgászattal

Hozzájárulás a természetvédelemhez az egyik ok, amiért jó dolog a horgászat. A horgász engedélyek megvásárlásával és a külön adók megfizetésével hozzájárultak a vadon élő állatok és természetvédelmi programok finanszírozásához. Hozzájárulnak az oktatáshoz nyújtott programokhoz, és földterület megvásárlásához is. A horgászok is tisztában vannak a tiszta víz és a levegő fontosságával, és büszkék a környezetre, a természetes közösségek és az értékes élőhely megóvására és megőrzésére is nagy gondot fordítanak, különben nem is tudnának horgászni.

Stresszoldás pedig az egyik legnagyobb egészségügyi előny. Kérdezze meg a legtöbb horgászt, hogy miért élvezik a szabadban eltöltött időt, és valószínűleg hallani fogja a „szabadság” szót. Ha egy nap kifogja a pisztrángot egy kellemes tónál, rögtön érezni fogja, hogy ez segít kiszabadulni a rendkívül stresszes, mindennapi környezetünkből. Semmi sem hozza létre ezt az érzetét, és járul hozzá a személyes tartalékaink feltöltéséhez, mint például a természettel töltött nap. Valamint a halászati ​​tapasztalatok megosztása elősegíti a kapcsolatok erősítését a családdal és a barátokkal.

A tudatos halászat támogatja a vadon élő állatok és a halgazdálkodás irányítását. A horgászat a vadon élő állatok kezelésének és számának megtartásának fontos eszköze. A horgászok több mint 100 éve hozzájárulnak a vadvilág és a halgazdálkodás erőfeszítéseihez azáltal, hogy hozzájárulnak a határértékek meghatározásához. A legtöbb halfaj vadon élő populációja stabil marad, és egyes esetekben virágzik, ahhoz képest az egy évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest, amikor sok faj szenvedett a túlszaporodás és a szennyezés káros hatásaitól. A horgászok emellett érdekeltek a környezet védelmében, és támogatják az összes faj és a környezet megóvására és védelmére irányuló erőfeszítéseket, miközben hozzájárulnak a biodiverzitás növeléséhez.

Egészségügyi előnyök is fontosak. A szabadban tartózkodás és az aktív életmód miatt szinte mindenki jobban érzi magát, és ösztönzi az egészségesebb életmódot is. A halászat segíthet a nemkívánatos kalóriák elégetésében, javíthatja életmódjának minőségét, és évekkel hosszabbíthatja meg az életét. De kikapcsolódásnak sem utolsó a horgászat. Ha rossz napja van a horgászat közben, és nem fog semmi halat, az még mindig jobb,mint egy nap az irodában vagy házimunkát végezve. A leggyakoribb ok, amelyet a halászatot kedvelő embereknél tapasztalnak, az az, hogy egyszerűen szórakoztató, függetlenül attól, hogy a horgászással sikeres-e éppen, fog-e valamit. A horgászás lehetőséget kínál önértékelésének javítására a környezet tiszteletére, a szabadtéri készségek elsajátítása és a személyes célok elérése révén. A halászat is fontos szerepet játszhat a személyes és társadalmi fejlődésben. A horgászat egy életre szóló készség és tevékenység, amely bármilyen életkorban élvezhető. Csak kérdezze meg az idősebbeket, hogy milyen szórakoztató lehet a horgászat.

A halászok sok pénzt generálnak állami és helyi adókból, és közvetlenül támogatnak több ezer munkahelyet, ami olyan gazdasági lendületet ad, amellyel bármely állam kormánya elégedett lenne. A halakat meg nem utolsó sorban jó megenni is. A vadon élő halak alacsony zsírtartalmú és koleszterinszintű hús források, valamint magas fehérjetartalmúak. Sok orvos javasolja a halak rendszeres fogyasztását. Ezen túlmenően sokkal nagyobb kihívást jelent, hogy ezt a tányér friss halat elkapja, mint hogy végigmenjen egy szupermarket folyosón, ha úgy dönt, hogy megtartja fogását. A horgászat lehetővé teszi az üldözés és a fogás ősi igényének kielégítését. Az izgalom abban a kihívásban rejlik, mint például egy megfoghatatlan vad pisztráng követése vagy kihúzása a vízből. De sokan gyorsan felismerik, hogy nem a halak fogása fontos, hanem a mérhetetlen élmény, amelyet az a hobbija során tapasztal.

A horgászat Magyarországon a 19. században kezdődött. Az első klubokat a 20. század elején hozták létre. Ma is népszerű horgászhelyek vannak, ahová sokan látogatnak el. Balatonmáriafürdőn a móló mindkét oldala és hegyvidék partja népszerű halászati ​​hely. Nagyon sok hal van itt, főleg tavasszal, amikor esős az idő. Foghat pontyot, keszeget, réz pontyot, de harcsa és még fű ponty is van.

Balatonkeresztúr , a csatorna nyugati övezete, és könnyen megközelíthető a 7-es útvonalon, ez is ismert és népszerű horgászhely. Balatonberény a legjobb hely harcsa vagy süllő fogására a térségben, de csak hajóval lehet halászni. Nyáron harcsa és ponty novemberig elérhető. Nagyon jó lehetőség van horgászásra a vasúti hídtól a Balatonig a Zala torkolatánál (északi csuka helye), a Kányavári szigeten (ponty helye), a Hévíz-csatorna déli partján és Fenékpusztában (a ponty helye). Balatonszárszón a legjobb horgászhely a part és a nád. A legtöbb halat áprilisban, májusban vagy esős időjárás esetén lehet fogni. A Balatonszemes mólója az egyik legjobb hely a pontyok elfogására, de tavasszal tele van keszeggel és európai angolnával is. Nyáron inkább a tó mélyebb részét részesítik előnyben, de ha viharos hullámok vannak, akkor a part közelében húzzák ki őket. A nádasban érdemes megfigyelni a keszegét és a pontyot. A Vízház patak torkolata szintén népszerű hely. Balatonlellében csak a szezon előtti és utáni időszakban horgászhat a parton, de a móló keszeg és pontyok horgászására alkalmas. Néha lehetséges az angolna fogása is. Balatonbogláron a móló, a „Platán” park partja és a nádas a legjobb horgászhely.

A halak a Balatonban nagyon sokfélék, így több fajt is ki tudunk fogni. A tóban 41 fajta hal található. Csuka – Esox lucius L., Bodorka – Rutilus rutilus L. , Amur – Ctenopharyngodon idella, Vörösszárnyú keszeg – Scardinius erythrophthalmus L., Jászkeszeg – Leuciscus idus L., Balin – Aspius aspius L., Szélhajtó küsz – Alburnus alburnus L., Karikakeszeg – Blicca bjoerkna L., Dévérkeszeg – Abramis brama L., Lapos keszeg Abramis ballerus L., Garda – Pelecus cultratus L., Compó – Tinca tinca L., Halványfoltú küllő Gobio albipinnatus vladykovi , Kínai razbóra – Pseudorasbora parva, Szivárványos ökle – Rhodeus sericeus amarus, Kárász – Carassius carassius L., Ezüstkárász – Carassius auratus gibelio Bloch, Ponty Cyprinus carpio L. és még egyéb fajok.

Ha pedig már megvan, hogy melyik az a horgászhely, ami a legjobban érdekel minket, akkor már csak meg kell tervezni az utazást. A Balaton nincs messze, és akár egy hétvégét is el lehet ott tölteni. A balatoni horgászat az egész családnak jó kikapcsolódás lehet.