Motoron nyaralni

Akár egy napos, akár egy hétvégi kirándulásra vágyik, vagy nyaralni szeretne, nyaralni a motorkerékpáron is lehet, és néha kényelmes is, ha képes valaki felvállalni a kalandot.

Lehetséges mindez motorkerékpárral, vagy nem? Az a tény, hogy az utazós motorkerékpárok külön kategóriát alkotnak, úgy értelmezhető, mintha más motorkerékpárok nem lennének alkalmasak nagy távolságokra. De ez egy félreértés. A túra kerékpárnak számos olyan tulajdonsága van, amely lehetővé teszi, hogy nagyobb távolságot tegyünk meg), poggyászokkal és utasokkal megtöltve, és teljes kényelmet kínálva.

Az autó eszköze az A-ból B-be, otthonától az üdülőhelyig való eljutáshoz. A motorkerékpár éppen ellenkezőleg, az a jármű, amellyel élvezheti az utazást, miközben otthonától nyaralóhelyéhez vezet. És ha így halad, megtapasztalhatja, hogy valójában szinte minden motorkerékpár távolsági motorkerékpár.

Pihenjen is azért, és álljon meg enni és inni, szünetet tartani. Az az eredmény, hogy így sokkal hosszabb ideig tud vezetni, mielőtt elfárad. Ha megtalálta az ideális helyet egy kis szünetre, élvezze egy ideig. Ugyanez vonatkozik az étkezésre és az ivásra: enni vagy inni kell, mielőtt végképp éhes vagy szomjas lesz.

A vacsora vonatkozásában minden a prioritásaitól függ. A McDonalds (vagy hasonló éttermek) ideális akkor, ha hamar akar odaérni a célhoz (vagy ha naponta kétszer meleg ételt szeretne fogyasztani, ami nagyon jól jön, ha egész nap vezetsz). Egy festői étteremben elfogyasztott vacsora több időt igényel, de sokat ad az utazáshoz. Harmadik lehetőség: saját ételek elkészítése kempingben.

Az útvonal megtervezése is fontos. Ha GPS-sel utazik, akkor csak a legrövidebb utat választhatja meg. Ezután keskeny utakon fog navigálni, melyeken térkép használatakor nehéz lenne navigálni (ebben az esetben minden kereszteződésnél meg kell állnia, hogy megnézze, merre kell mennie): a GPS megmondja, hogy merre kell menni.

Hátrányok, hogy ilyenkor hiányzik az útvonal tervezésének öröme, és a keskeny utak nem teszik lehetővé a gyors haladást, még akkor sem, ha nem kell aggódnia a navigáció miatt. Tehát a nagy távolságokat akar lefedni, ez nem a leggyorsabb út. Természetesen rengeteg kutatást végezhet el indulás előtt, útvonaltervezőkkel és hasonlóakkal, de ne feledje, hogy esélyt kell hagynia a terveinek megváltoztatására. Az út unalmasabb, mint gondolnád? Szörnyű időjárással kell szembenézni? Ilyenkor változtatni kell. Ha összehasonlítja a térképeket egy üzletben, próbálja meg megnézni a részletek közötti különbségeket. Ez teszi a Michelin-t ilyen jó térkép készítővé, a térképeik ugyanabban a méretarányban sokkal több részletet mutatnak, mint más térképkészítők, míg a térképek ugyanakkor nagyon jól olvashatók. Ha térképpel navigál, és van utas, akkor beillesztheti a térképet a kabátja hátoldalára (műanyag). Mert a térkép tartása a kézben egész nap nem igazán kényelmes. Ha utas nélkül utazik, szüksége lesz egy zsákra térképes zsebbel.

A navigációs készségek elősegítéséhez a városok vagy falvak nevét és az útszámot tartalmazó listát kell összeállítani a térkép oldalán (természetesen láthatóvá téve a megtett útvonalat).
Ez segít annak eldöntésében, hogy mely utat kell választani a kereszteződéseknél.

Azt is figyelembe kell venni, hogy mindenhol mások az utazási szokások. Franciaországban és Olaszországban az emberek megszokták, hogy a motorkerékpárosok a sáv és a közeledő forgalom sávja között közlekedjenek, amikor csak lehetséges. Tehát próbálja meg érezni a “forgalmi szokásokat” abban az országban, ahol jár. Ez még fontosabb, mint a hivatalos szabályok és jelzőtáblák. Próbáljon alkalmazkodni az ország szokásaihoz, és ne gondolja, hogy saját országa rendszere jobb.

Szerencsére már sikerült megtanulnom, hogy mire figyeljek nyaraláskor külföldön is, de igazából nem is ez volt a nehéz, hanem először is megtanulni motorozni. Nem mindegy, hogy az ember milyen iskolába megy el, és mennyire lesz a végén magabiztos, mert ez nyaralásnál és utazásnál kimondottan fontos. Nekem egy barátom ajánlotta a motoros iskolát, ami megbízható, és több motoros jogosítvány típust is meg lehet szerezni itt, attól függően, hogy valaki mekkora motort akar majd vezetni. A motoros jogosítvány feltételei a típustól függően változnak, és például az életkor is változik, amikor ezekhez a típusokhoz meg lehet szerezni. Egy kis motorhoz még felnőttnek sem kell lenni. Persze ha valaki már megszerezte egy kisebb motorhoz a jogsit, onnantól neki könnyebb lesz átmenni egy nagyobb kategóriára.

Itt persze plusz órákat is vehet az ember a kötelezőkön túl. És ha valaki hosszabb útra akar menni a motorjával, ahhoz előbb kell is a gyakorlás. Így a nyaralás mindenkinek jó élmény lehet.