Hurrá nyaralunk! Vagy mégsem?

Évek óta tervezzük egy nagyobb baráti társasággal a közös nyaralást. Sajnos mindig úgy alakult eddig, hogy végül nem tudtunk elmenni. Korábban az volt a baj, hogy a fiatalság átkaként nem rendelkeztünk akkora tőkével, hogy a kötelező nyári fesztiválokon túl még egy pihentető nyaralás is belefért volna a keretbe, és ilyenkor az ember még hajlamos a bulit választani a pihenés helyett. Most, hogy már van akkora jövedelmünk, hogy akár mind a két opció beleférne egy tartalmas nyár érdekében hirtelen minden más fontosabbá vált, mint ezek együttes megléte. Magamon azt vettem észre, hogy a sok kiadás mellett még mindig inkább a fesztiválozást választom, de a többiek általában már gyanúsan a pihenés felé tendálnak.

A jól megbeszélt közös nyaralás így hát ismét meghiúsult, de most már csak részben. Az egyik pár a társaságból azért kényszerült lemondani róla, mert úgy döntöttek, hogy passzívvá teszik a házukat, és ez rengeteg kiadással járt. Felszerelték napelemes rendszerekkel a házukat, így most már a legtöbb energiát ezek biztosítják. A társaság egyik fele folyamatosan piszkálta őket, hogy ezek a napelemes rendszerek nem érnek annyit, mint egy jó tíz napos tengerparti nyaralás, de ha jobban utánaszámol az ember, rájöhet, hogy ezek az emberek bizony tévedtek. Már sokkal korábban megtérül az áruk, mint azt gondolnák, míg a nyaraláson igaz, hogy élményeket vásárol az ember, de ha hosszabb távban gondolkodik a befektetéseiről, akkor rájön, hogy nyaralni később is elmehet, viszont az az energia már nem térül meg, amit még egy ideig napelemes rendszerek nélkül termelne ki. És ennek az energiának nem is biztos, hogy az anyagi vonzata a nagyobb, sokkal inkább a szellemi értékeket értem ez alatt.

Amikor ez a pár felvetette a napelemes rendszerek gondolatát, még másik négy ember úgy gondolta, hogy ők is valami hasonló úton korszerűsítik majd a lakásaikat, de egyelőre ők még csak a gyűjtögetési stádiumban vannak, viszont azért, hogy mihamarabb az érdemi munka i elkezdődhessen, úgy döntöttek, hogy idén ők is kihagyják ezt a jónak tűnő nyaralást. Ekkor már úgy éreztem, hogy én sem lógok ki a sorból azzal, ha visszamondom a közös kiruccanást. A probléma csak azzal van, hogy nekem nincs saját lakásom/házam, csak egy albérletem, így nagyon lehetőségem sincs ilyesfajta újításokra. Nálam az igazi indok végül is az, hogy egyáltalán nem szeretem a tengerpartot, és továbbra sem érzem úgy, hogy lecserélném a fesztiválozás élményét a baráti nyaralásra. Biztosan annak is megvan a maga szépsége és a jó oldala, de valószínűsítem, hogy előbb szereltetnék napelemes rendszereket az albérletembe, mint hogy a fesztivál élményét lecseréljem a passzív nyaralásra.napelemes rendszerek

Sajnos ezt sokan nem értették meg, így kicsit össze is zörrent a társaság. A maradék 6-7 ember viszont úgy döntött, hogy ők akár nélkülünk is belevágnak a dologba, így végre évek óta először, ha csak részben is, de megvalósulni látszik a tervünk. Azaz most már csak a tervük, de még mindig nem adták fel a reményt, hogy egyszer én/mi is velük tartunk. Amikor lefoglalták a szállást, utána egy szülinap alkalmával összegyűlt a társaság, és az egyik főszervező nagy elánnal mesélte, hogy milyen pompás kis kiruccanásnak néznek elébe. Találtak teljesen ökomenikus apartmanokat, ahol napelemes rendszerekkel működnek a szállások. Ez az én szememben egy kicsit piszkálódásnak tűnt az éppen zöld megoldásra áttérő emberek irányába, de aztán felvilágosítottak arról, hogy nem mindenki rosszindulatú, és sokkal inkább egy plusz érv akart lenni, hogy mégis velük tartsanak a lakásfelújító kis barátaink is. A szállást is direkt úgy foglalták, hogy ha még valaki csatlakozni akar, akkor ne legyen ennek akadálya, de továbbra is hajthatatlan a társaság ezen fele.

Abban biztos vagyok, hogy még évekig hallgathatom, hogy milyen éretlen dolog mindig csak a bulizást választani, de egyelőre úgy érzem, hogy ez az, ami engem ki tud kapcsolni annyira, amennyire szükséges a munkám és a jelenlegi életvitelem mellett.

Ti mit gondoltok erről? Mit választanátok inkább, tengerparti nyaralást, fesztivált, vagy napelemes rendszerek beszerzését?