Vénasszonyok nyara

A nyaralás megszállottjainak az augusztus messze nem egyenlő a pihenőszezon végével. A kánikula talán még hazánkban is bőven visszatér, mediterrán vidékeken pedig egészen belenyúlik az őszbe. A „hobbinyaralók” ilyenkor kapnak a fejükhöz, hogy talán még belefér egy kiruccanás az őszi szünetben, és a gyereket sem kell elkérni a suliból. A rutinosabbak, mint amilyennek magamat tartom, ennél tudatosabban indulnak vakációzni októberben.

Ez persze nem azt jelenti, hogy felkészülten vágunk bele az utazásba, sőt. Ez egy előre megfontolt kapkodás. Szeptember első hetére lehetett még last-minute ajánlatot találni olyan kedvező áron, amiről nem is gondoltam volna, hogy lehetséges. A terv ugyan ez volt, hogy kihasználva rugalmas időbeosztásomat olcsón utazhassak, de nem gondoltam volna, hogy ennyiből megúszom.

Szintén tudatosan az utolsó pillanatra hagytam a nyaraláshoz szükséges holmik beszerzését. Nem elég, hogy ilyenkor minden nyári felszerelés leértékelve kapható, de a legtöbben ilyenkor akarnak túladni a feleslegessé vált cuccaikon. Jóval olcsóbban, szinte alig használt nyaralófelszereléseket lehet így venni, ráadásul az idei nyári trendeknek megfelelőt. Eredetileg csak pár dolgot akartam venni, de indulás előtt már nem volt időm hazautazni a saját cuccaimért. Persze nem bántam, mindig jó új szetteket venni, főleg másodkézből. A terv hibátlan volt, hiszen nem elég, hogy spórolni tudok, még egyszer utoljára méltóképpen rúgok bele a 2018-as nyár fenekébe. Jó, rendben, a terv megvan, de hol találom meg mindazt, amire szükségem van? A megvalósítás mindig nehezebb.

Itt jön a képbe a nextapro.hu. Valamilyen apróhirdetéseket összegyűjtő oldalt kerestem, így beírtam a keresőbe, hogy „aprohirdetes”. Hamar rátaláltam az oldalra, amit elképzeltem. Számos kategóriában vannak itt apróhirdetések országszerte, biztosan megtalálok mindent, ami kellhet, gondoltam. A keresésnél egyértelműen csak Budapest és környéke jöhetett szóba a személyes átvétel miatt. A szűkös határidő mellett esélytelen volt a csomagküldés, nem érkezett volna meg. Tehát sajnos Magyarország vidéki hirdetői most elestek egy vevőtől, de ez nem jelenti azt, hogy nem térek vissza máskor.

Írtam egy kis listát azokról a dolgokról, amikre vágytam. Kellett egy strandpapucs, meg egy nem feltétlenül kényelmes, de annál praktikusabb gumiszandál a kavicsos tengerpartra. Rengeteg papucsot találtam, nem is tudtam választani. Mondjuk ez nálam nem meglepő. Végül a nagy döntésképtelenség eredménye az lett, hogy két papucsot vettem, úgyis befér a kézipoggyászba. A gumicipővel nehezebb dolgom volt. Valószínűleg nem sokan hordanak ilyet, vagy éppen az ellenkezője, senki nem akar túladni rajta. Végül egy utcára szánt modellt találtam. Még szerencse, hogy manapság ilyen hóbortos a divat.

Ha strand, akkor elengedhetetlen egy új strandkendő, amit egyszerűen felkapva be lehet ülni az esti fürdőzés után vacsorázni. A nextapro.hu a strandkendők paradicsoma, mindkét fürdőruhámhoz találtam hozzáillő kendőt, és nem is kellett érte messzire menni. Eddig minden gyorsan és egyszerűen ment, így már szinte vártam a fennakadásokat.

Nem kellett csalódnom: utazótársammal elhatároztuk, hogy búvárkodunk kicsit. Semmi komoly, de egy búvárszemüveg, csutora és békatalp azért szükséges a bevetéshez. Lelki szemeim előtt láttam, ahogy beírom a nextapro.hu keresőjébe a kulcsszavakat és a papucsokhoz hasonlóan válogatok majd a megannyi hirdetés között és az ár mellett majd a szín fog dönteni. De valahogy sejtettem, hogy ez nem így lesz. Valóban jóval kevesebb búvárszettet árulnak a Budapest és környéki hirdetők, mint strandpapucsot. Viszont így könnyű volt választani, pontosabban a döntés annyiból állt, hogy kell-e nekem az az egy búvárfelszerelés, ami van, vagy nem kell, és majd a partról nézem, ahogy a barátnőm tengeralattjáró módjára szeli a habokat. Nyilván nem akartam kimaradni a buliból, úgyhogy beruháztam a szettbe, és három órával később egy sötétkék-átlátszó búvárszett boldog tulajdonosaként vágtam bele az apróhirdetések közötti újabb keresésbe, ezúttal egy vízhatlan napozóplédet hajszolva.

Úgy tűnik, mégiscsak sikerült valami olyanra vágyni, amit még a nextapro.hu sem tudott megadni. Akárhogy böngésztem a kategóriákat, próbáltam ki különböző, szinte már lehetetlen kulcsszavakat, csak nem bukkant fel a képernyőn az áhított (piros-barna kockás) pléd. Nem szívesen, de lemondtam a pokrócról. Találtam viszont helyette valódi gyékényt kék szegéllyel, ami a gyerekkoromra emlékeztet. A családi nyaralások meghatározó elemévé vált a strandolás után a kocsiba behajított ázott gyékény édeskés illata. Ha vízhatlan plédet nem is, de nosztalgikus napozóalkalmatosságot adott nekem a nextapro.hu.

Összességében két és fél nap alatt beszereztem mindent, ami kellett. Persze ez nem jött volna össze a hirdetésfeladók rugalmassága nélkül. Volt, aki az üzlet megkötését követően azonnal hajlandó volt fogadni engem, hogy a lakásához közel átvegyem a kincseket. A strandkendőket ugyanattól a hirdetőtől vettem, ő munka után egy kis kitérőt tett, ahova nekem is egyszerűbb legyen eljutni egy átszállással, és még aznap a kezemben tudhattam a lepleket. Ha egyszer én is rászánom magam és megválok valamilyen tulajdonomtól, már tudom, hogy könnyíthetem meg a magam és mások dolgát apróhirdetéses vásárláskor.

A nyaralás egyébként annyira last-minute volt, hogy a barátnőm munkából indult a reptérre egy viszonylag hosszúra nyúlt műszak után, én pedig a repülőn megfáztam, így a nyaralás nagy részét fáradtan, teát szürcsölgetve töltöttük, a strandra is vénasszonyok módjára vonszoltuk le magunkat. Nem is jött szóba, hogy korunkhoz méltó módon felkeressünk szórakozóhelyeket, vagy esetleg este tíz után még kint legyünk az utcán. Viszont a búvárkodás nagyon jó ötlet volt és a felszerelés is maximálisan bevált. Bár annyira elfáradtunk benne, hogy utána órákig csak a gyékényen fetrengtünk, hogy aztán azt kellőképpen átáztatva a hónunk alá csapjuk és folytathassuk a pihenést a szálláson.