Téli nyaralás a gázpalack lángja mellett

Régen barátainkkal szinte minden évben lejártunk a balatoni nyaralónkba, hogy a júliusi-augusztusi időszakban megmártózhassunk a tóban és egy kicsit kipihenhessük évközi fáradalmainkat. Mióta azonban távolabb kerültünk egymástól, és senkinek sincs már ideje se arra, hogy egy hetet kivegyen erre a nyár közepén, egyre kevesebbet van használva a hétvégi ház. Most úgy döntöttem, ezt megpróbáljuk megoldani, és kipróbáljuk, lehet-e egy nyaralást szervezni télen.

Fürdeni nem fogunk, az biztos, de rengeteg lehetőségünk lesz így is: korcsolyázás, városnézés – és azért a befagyott, havas Balaton se utolsó látnivaló. Az egyetlen dolog, ami problémát okozhat, az a fűtés lesz, hisz a nyaralónk nincsen felkészítve huzamosabb téli látogatásra.

Erre megoldásként azt találtuk ki, hogy leviszünk két Pb gázzal működő mobil fűtőberendezést, amivel reményeink szerint sikerül majd befűteni a hálószobát és a nappalit. A konyha annyira nem lesz problémás, hisz ha oda megyünk, valószínűleg amúgy is főzni fogunk, gázláng mellett, ami alapból ugyanazt éri el, mintha még egy Pb gázpalackkal működő berendezést szereznénk. Ráadásul nem is ott tervezzük tölteni a napjaink nagy részét, hisz pihenni megyünk.

Baráti körünkből kölcsön is tudtuk kérni a fűtőberendezéseket, így már csak az maradt hátra, hogy a hozzájuk tartozó Pb gázpalackokat megvásároljuk valahonnan. Hiába kérdeztük azonban a többieket, mivel ők olyan ritkán használják a palackos berendezéseiket, egyikük se emlékezett már arra, hogy legutoljára honnan szerezte be a hozzá szükséges gázt, és senkinél se volt olyan palack, amit megérte volna kölcsönkérni, mert lett volna még benne annyi szufla.

Kénytelenek voltunk tehát elkezdeni utánanézni, hogy honnan éri meg a legjobban Pb gázt beszerezni: végül megállapodtunk egy helyben, ami a legmegbízhatóbbnak nézett ki. Egyrészről, teljesen jó áron voltak a gázpalackok, másrészről a házhozszállítás is kecsegtető volt. Na persze nyilván nem a Balatonra akartuk levitetni, mi is úgy gondoltuk, hogy a budapesti lakásunkhoz fogjuk rendelni, és mi magunk visszük le. Mégis jó volt legalább az, hogy addig nem nekünk kellett foglalkozni a problémával – hisz ha már ráadásul két nehéz palackot veszünk, akkor a lehetős legrövidebb szakaszon kelljen szállítanunk.

A másik dolog, amivel meggyőzött minket a hely, az az, hogy látszódott, hogy szakértők dolgoznak ott: rengeteg fajta palackot árultak, aminek mi a létezéséről eddig nem is tudtunk. Volt acetilén-, corgon- vagy argonpalack is, melyekről, mint megtudtuk, a hegesztésnél lehetnek hasznosak. Oxigénpalackról már hallottunk, de nyilván sose jutott eszünkbe, hogy ezt bárki csak úgy vásárolná, így teljesen meglepődtünk, hogy ilyeneket is lehet találni. Viszont ebből legalább, ha mást nem, láttuk, hogy egy olyan helyet találtunk, akik teljesen otthonosan mozognak azon a területen, amivel foglalkoznak.

A házhozszállítás rendben megtörtént, és annak a során még az is bebizonyosodott, hogy nem csak hogy rengeteg fajta termékkel foglalkoznak, de mindet jól is ismerik. Mikor meséltük, mire kell, még oktatást is kaptunk a gázpalack helyes használatáról, bekötéséről, nehogy valamilyen problémánk adódjon. Ez különösen azért fontos, mert a Pb gáz nagyon veszélyes is tud lenni: ha valahol ereszt, akkor bármilyen nyílt láng lángra robbanthatja, és ha az egész palack veszélynek van kitéve, akár robbanás is bekövetkezhet.

Bár ezeket már magunktól is tudtuk, azért azt biztosra mondhatom, hogy ezek után óvatosabban bántunk a Pb gázpalackokkal. Már az autóban szállítás miatt is aggódtunk egy kicsit, nehogy valami történjen az úton, aztán amikor a nyaralóba megérkezve bekötöttük a mobil fűtésbe, még internetes segítőoldalt is megnyitottunk, hogy biztos ne hagyjunk ki semmilyen óvintézkedést. Persze annyi mindent nem lehetett elrontani – lényegiben meg kellett nyitni a szelepet és felhelyezni a csövet, megfelelően rászorítva, de egy kis extra figyelem sose árthat.

A melegítők jó szolgálatot tettek a hét során, szerencsére egyszer se fáztunk, annak ellenére, hogy odakint a nap nagy részében esett a hó. Megérte hát a Pb gáz is, és a palackok súlya szerint még sok is maradt belőle – ezeket visszaadtuk azoknak, akiktől kölcsönkaptuk a melegítőket, hisz ők jobban tudják valószínűleg hasznosítani majd őket. Így legalább nem kell gondolkodniuk, hogy honnan szereznek be legközelebb Pb gázpalackot.